To-do: Semana Santa in Antigua, Guatemala

Semana Santa is een Spaanstalige benaming voor de week voor Pasen. Aangezien veel Spaanstalige landen vrij gelovig zijn wordt dit uitgebreid gevierd. In Spanje is Semana Santa in Sevilla vrij bekend. Als ik andere moet geloven is die van Antigua, Guatemala het meest bijzonder.

Dit jaar ben ik al een aantal dagen in Antigua geweest, maar dan een maand vóór Semana Santa. Het is een prachtige stad, die vooral bekend staat als plek om Spaans te leren.  Bij een aantal mensen die ik daar heb ontmoet zag ik in April prachtige foto’s langskomen op facebook van Semana Santa.

Het bekendste van Semana Santa in Antigua blijken de tapijten te zijn of in het Spaans ‘Alfombras’. Deze worden gemaakt van gekleurd restafval, dit kan fruit, bloemen, groenten, hout en zand zijn. Tijdens de optochten lopen ze hier over heen. Zonde toch!?

Semana santa in Antigua

Semana santa in Antigua

Dan heb je nog de grote ‘andas’ , een soort van houten podia met daarop Jezus of Maria. Jezus wordt gedragen door mannen en Maria door de vrouwen. Schijnbaar betalen de mensen aan de kerk een bepaald bedrag om ook Jezus of Maria te mogen dragen. Ze worden er zelfs voor opgemeten omdat ze hen op hun schouders dragen en daarbij moet iedereen even lang zijn.

Semana santa in Antigua

Semana Santa Antigua

Semana Santa Antigua

Semana Santa Antigua

Zijn jullie wel eens aanwezig geweest tijdens een Semana Santa?

(foto 1, eigen foto, foto 2,3, foto 4,5,6,7)

Misschien wil je dit ook lezen?

2 reacties op “To-do: Semana Santa in Antigua, Guatemala

 • Beantwoorden
  unrayodesol.nl 21 augustus, 2012 at 13:30

  Wat gaaf zeg! Ik heb een vriend uit Guatemala, zou echt eens met hem die kant op moeten gaan… Pfff tijd en geld! Heb in Spanje Semana Santa nog nooit gezien, maar wil eens in Málaga gaan.

 • Beantwoorden
  Michelle @ The World is a Book 21 augustus, 2012 at 20:16

  Wat een mooie foto’s! Lijkt me inderdaad een hele belevenis!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *