Salento: koffie & Valle de Cocora, Colombia

Een van de eerste foto’s van Colombia die ik zag was van de Cocora Valei. Een foto van een mistige plek met extreem hoge palmbomen. Natuurlijk bezocht ik deze plek tijdens de reis door Colombia. En dat kan vanuit het dorpje Salento wat in de koffieregio van Colombia ligt.

Salento zelf is ook een bijzonder dorpje. Je bevind je midden tussen de groene bergen in een gezellig cowboy-achtig stadje. Vele kleine winkeltjes met zelfgemaakt prullaria, fijne restaurants en natuurlijk het verse fruit op straat. Ook hier, net zoals in de rest van Colombia, ontzettend vriendelijke mensen. Je zou zo maar gevraagd kunnen worden even mee te lopen hun huis naar binnen omdat ze zo trots zijn op hun uitzicht en hoe ze het huis ingericht hebben.

Zelf verbleef ik in het hostel La Serrana, net buiten het stadje. Zo’n 20 minuten lopen of een ritje in een jeep (de taxi) voor 6000 peso’s. Maar dan heb je ook wel een heel erg mooi uitzicht. Ik bleef drie nachten in Salento, twee nachten is echt het minimum is, maar met nog meer tijd kun je je zeker vermaken.

Salento en de koffie

Omdat Salento in de koffieregio ligt is het een goede plek om één van de Coffee finca’s te bezoeken. Je kunt er het makkelijkst komen met de jeeps vanuit het centrum. Echter, omdat het zo’n mooie omgeving is, is het niet vervelend om er heen te lopen. De dichtstbijzijnde is ongeveer een uur lopen. Ik ben zelf naar Don Elias geweest (Ook de man op de foto). Vanaf het hostel ga je de eerste linksaf (terug) en vanaf daar blijf je de weg volgen. De eerste die je tegenkomt overslaan en dan is het de volgende. Let op want, net als in veel andere landen, voor het Lonely planet en Tripadvisor logo misbruikt. Op zo’n boerderij krijg je meestal een rondleiding waarbij je aan het eind wat van de koffie mag proberen. En uiteraard de koffie kopen, als je dat wilt.

Valle de Cocora

Salento kun je niet uit zonder naar de Cocora vallei te gaan. Je kunt er komen met de jeep vanuit het centrum van Salento. De jeeps vertrekken standaard tijden, maar als er genoeg mensen zijn om de jeep te vullen gaan ze ook buiten deze tijden. De Cocora vallei bestaat uit hele hoge palmbomen of waspalmen.

Er is een ronde die je kunt lopen van ongeveer 5 uur. Wat ik van te voren dacht was dat deze tocht door de Cocora vallei ging. Dat klopt echter niet. Je gaat door een stukje jungle, langs watervallen en smalle weggetjes omhoog. Bovenaan heb je dan een mooi uitzicht (op een deel van de vallei). Pas als je naar beneden loopt via een andere route kom je langs de mooie palmen en de groene bergen. Een tip dus als je alleen komt voor de vallei, loop de route verkeerd om, dan kun je zelf bepalen wanneer je weer terugloopt en start je in de vallei. Ik, als iemand die nooit lange afstanden wandelt, laat staan mee gaat op trektochten, vond het behoorlijk zwaar! Vooral omdat je omhoog gaat en er geen echte weg loopt. Het zijn voornamelijk glibberige stenen en modderige paadjes.

Wil je de tocht wel maken? Zorg er dan voor dat je goede schoenen aanhebt, genoeg water bij je hebt (pas bovenaan weer te krijgen) en regenkleding bij je hebt. Hoewel het als de zon schijnt behoorlijk warm kan worden, zakt de temperatuur bij regen zo naar de 12/13 graden. Wil je de regen vermijden? Ga dan vroeg. De regen begint meestal rond vier uur ’s middags.

 

6 reacties op “Salento: koffie & Valle de Cocora, Colombia

 • Beantwoorden
  Ester 30 maart, 2015 at 03:29

  Wat een mooie groene vallei! Ik ben nu in Peru, in de nachtbus welteverstaan, en oh – er is zoveel moois te ontdekken op dit continent!

  • Beantwoorden
   Annika 1 april, 2015 at 08:44

   Oeh leuk! Veel plezier nog!

  • Beantwoorden
   rogier van Dijk 5 februari, 2017 at 14:06

   Mooie tips van Salento. we gaan er vandaag naar toe. We verblijven er ook zo 3 dagen daarna gaan we door naar Pompayan. De laatste stop van onze rondreis door Colombia mijn geboorteland

 • Beantwoorden
  susan 25 april, 2015 at 22:27

  Mooie foto’s. Ik heb net exact hetzelfde gedaan, de twee trips. Cocora was mooi maar zwaar, vooral omdat ik per ongeluk nog verder en hoger ging :) Ik was gezien de vele modder wel blij dat ik laarzen aanhad!

  • Beantwoorden
   Annika 25 april, 2015 at 23:18

   Haha richting de hummingbirds? Ik vond het ook echt heel zwaar! Ik stootte onderweg mijn knie aan een steen en dacht dat ik flauw zou vallen.

 • Beantwoorden
  Sabine 24 augustus, 2015 at 15:16

  Valle de Cocora is één van de mooiste natuurgebieden van Colombia. Ik heb helaas de wandeling naar het kolibriehuis niet helemaal gered omdat het al te laat was, maar ik ga het zeker een keer overdoen. Salento is niet mijn favoriet, te toeristisch. tenzij je buiten het seizoen verblijft. Overnachten in een finca of in Filandia als je toch graag in een dorpje wilt verblijven vind ik veel fijner. Salento is wel heel schattig met al die kleurtjes en leuke balkonnetjes :)

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *