Backpacken door Midden-Amerika; wat je van tevoren moet weten

Wil je of ga je binnenkort backpacken door Midden-Amerika (zeker aan te raden!) dan zijn deze tips niet overbodig!

Visum

Er is geen enkel land* waar je van te voren een visum moet aanvragen. Je krijgt je visum op de grensovergang. Let er wel op dat ze je het juiste visum geven en of je een entree en exit stempel krijgt. Over het algemeen krijg je 90 dagen op een toeristenvisum. El Salvador, Guatemala, Nicaragua en Honduras hebben samen een visum, CA-4. In deze vier landen mag je in totaal 90 dagen verblijven. Dat betekend dat je na 20 dagen in Honduras nog 70 dagen over hebt in de andere drie landen, voordat je het visum moet verlengen.

In de praktijk wil het nog wel eens anders gaan. Ik ging via Belize naar Honduras en kreeg daar 90 dagen. Vervolgens ging ik door naar Nicaragua, waar ik geen stempel in mijn paspoort kreeg, alleen een papiertje met een stempel. Vanaf Nicaragua wilde ik naar El Salvador, maar met de bus ga je dan via Honduras. In Honduras kreeg ik een transitvisum en in El Salvador kreeg ik geen stempel in mijn paspoort. Een aantal dagen later ging ik de grens over naar Guatemala. Hier kreeg ik een nieuw visum voor 90 dagen. Vreemd, want mijn eerste 90 dagen waren nog niet om. Zo blijkt maar weer dat ze vaak niet (goed) in je paspoort kijken. Wil je langer dan 90 dagen in deze vier landen verblijven let dan goed op of je opnieuw 90 dagen krijgt. Scheelt een uitstapje naar een ander land.

Openbaar vervoer

chickenbus midden amerika

De makkelijkste en meest gebruikelijke manier van rondreizen door Midden-Amerika is met de Chicken busses. Voor heel weinig geld kun je hiermee de meeste steden bereiken. Vaak rijden ze niet op schema, maar rijden ze af en aan. Naar minder bezochte steden wil het voorkomen dat ze maar één of twee keer per dag gaan. Verwacht geen comfort, je backpack gaat het dak op en jij staat of, als je een zitplaats hebt, zit met twee andere op een bank geschikt voor twee kinderen. De chickenbussen gaan nooit de grens over, hiervoor kun je een lange afstandsbus nemen of de grens over lopen.

In Mexico is het goedkope alternatief de collectivo. Hetzelfde idee als de chickenbus, ze rijden korte afstanden tussen steden, alleen zijn collectivos minibusjes. Naast de collectiovos die een vaste route hebben, staan er bij de taxistandplaatsen ook collectivos. Het is een goedkopere versie van de taxi, omdat je de kosten deelt met de andere passagiers. Het nadeel is dat je moet wachten tot het busje vol zit.

Gaat het om een lang afstand, dan kun je het beste gebruik maken van de touringcars. Zij gaan zowel ’s nachts als overdag. Erg fijn als je hiermee de grens overgaat, zij kunnen precies uitleggen hoe het werkt. Een tip is wel om een dikke trui mee te nemen en een lange broek aan te doen. De airco staat vaak belachelijk hoog! (Ik heb het wel eens gevraagd, maar er is schijnbaar maar één stand)

Én mijn favoriete vervoersmiddel in Midden-Amerika, de boot! Vooral in Mexico, Belize, Honduras en Nicaragua ontkom je er niet aan. Het is aan te raden de boten met langer afstand (2/3 uur) van te voren te reserveren. De boot tussen Belize en Honduras gaat bijvoorbeeld maar één keer per week.

Spaans

Elk land heeft een eigen versie van het Spaans en in Belize is de officiële taal Engels.

De weg vragen

Als je de weg vraagt in Midden-Amerika en vooral in Mexico, wordt je niet altijd in de juiste richting geleid. Als ze het niet weten, wijzen ze meestal maar een richting aan, in plaats van nee te zeggen. Al is het vaak wel duidelijk als ze het niet weten. In dat geval nog iemand anders vragen dus!

Water

De meeste hostels hebben koud water, of in sommige gevallen alleen tussen bepaalde tijden warm water.  Dus geniet ervan als je een warme douche hebt!

Op sommige plekken, voornamelijk op de eilanden zoals Little Corn, gebruiken ze regenwater. Wees dan zuinig met het water, want als het een tijd niet regent kan het zomaar op zijn. Verwacht ook een hoop leuke teksten op de WC’s.

‘If it’s yellow let it mellow, if it’s brown flush it down.’

Wat moet je meenemen?

Buiten de standaard spullen die je meeneemt als je gaat backpacken zijn deze erg handig;

Wereldstekker;

Zaklamp; voor als je naar plekken als Isla Ometepe of Little Corn gaat, waar heel weinig tot geen verlichting is.

Zwemkleding; altijd handig, maar zeker in Midden-Amerika is het slim om minimaal twee stuks zwemkleding mee te nemen.

Slotjes; voor je backpack als die ergens bovenop een chickenbus ligt, maar ook om gebruik te kunnen maken van de kluisjes in de hostels.

Dik vest; Hoewel de temperatuur het hele jaar door aangenaam is, kan het op sommige plekken ’s avonds heel erg afkoelen. En het is handig als je met de bus gaat!

Veel voorkomende oplichtingen

Als je de taxichauffeur het adres of de naam van de accommodatie doorgeeft zal hij gegarandeerd zeggen dat deze accommodatie gesloten is of niet meer bestaat. Vervolgens laat hij een flyer zien van een veel beter hotel. Niet intrappen, zij krijgen commissie van het ‘betere’ hotel.

Ik schreef het al onder wisselkoers, maar het is echt belangrijk de wisselkoers te weten. Weet je het niet kunnen ze er makkelijk misbruik van maken als je moet betalen op de grens.

Dollars & geld pinnen

Door heel Midden-Amerika kun je betalen met dollars, dit is niet gunstiger, maar wel handig. Weet je van te voren niet welke landen je aan doet of wil je niet rondlopen met meerdere valuta’s? Zorg er dan voor dat je minimaal 15 dollar op zak hebt. Dit geld is vooral handig bij de grensovergangen. De grens is de plek om je geld op te maken, maar is het al op? Zonde om te pinnen, gebruik hiervoor je dollars. Ook handig bij onverwachte kosten of als je pinpas/creditcard even niet werkt.

En dat wil ook nog wel eens voorkomen. Hoewel je ook met je pinpas geld kunt opnemen in Midden-Amerika, kan het zijn dat er pinautomaten zijn waar dat niet kan. Of, zoals op Caye Caulker in Belize, waar maar één pinautomaat is, kan het geld op zijn. Wel handig om voldoende geld te pinnen!

Ga je voor zekerheid dan kun je van te voren geld omwisselen, maar dit is niet nodig. Op de luchthavens zijn pinautomaten.

Midden amerika collage

Wisselkoers

Elk land heeft een eigen valuta en het zeer aan te raden van te voren op te zoeken wat de wisselkoers is.

Kosten

De kosten zijn afhankelijk van het land. Je kunt rondkomen met een budget van gemiddeld 25 euro per dag. (vervoer/accommodatie/eten) Voor 10 weken backpacken door Midden-Amerika heb ik 1.700 euro uitgegeven. (exclusief de vlucht)

Geld besparen

Tip 1: Informeer van te voren naar de kosten van een taxirit zodat je kunt onderhandelen met de taxichauffeurs. Als je het aandurft; neem niet de taxi’s bij het busstation of toeristische gebieden, maar loop een paar straten verder. Scheelt vaak een derde van de prijs.

Tip 2: Koop of neem een hangmat mee. In veel hostels is er de mogelijkheid je eigen hangmat op te hangen, scheelt een paar euro per overnachting!

Tip 3: Het goedkoopste eten vind je op straat of op de markt. Probeer zeker de vers gemaakte taco’s!

Tip 4: Boek excursies e.d. niet bij je accommodatie of bij vage tourorganisaties op straat, maar juist ter plekke.

Tip 5: Zonnebrandcrème is duur! Koop het van te voren. (Tenzij je het geen probleem vindt onbekende merken te gebruiken)

Tip 6: Wissel je geld in op de grens. Je krijgt er misschien niet heel veel voor, maar het is zonde rond te lopen met valuta die je niet meer gebruikt.

Tip 7: Liften! Het is in Midden-Amerika helemaal niet gek om te liften. Veel van de lokale bevolking doet het ook. Zeker handig op plekken waar geen tot heel weinig bussen rijden.

Tip 8: Altijd al willen leren duiken? Utila, Honduras is één van de goedkoopste plekken ter wereld om je PADI te halen.

———

Wil je naast Midden-Amerika ook Zuid-Amerika bezoeken? Lees dan ook de tips over het zuiden van Zuid-Amerika.

disclaimer: *Deze tips zijn gebaseerd op backpacken door Midden-Amerika in de landen Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua en El Salvador

Misschien wil je dit ook lezen?

22 reacties op “Backpacken door Midden-Amerika; wat je van tevoren moet weten

 • Beantwoorden
  Roselinde 27 januari, 2014 at 22:24

  Heel handig! :)

 • Beantwoorden
  Klasine | Krealicious 28 januari, 2014 at 06:54

  Handige tips! Nu kan ik niet wachten om te gaan, ik wil zo graag haha

 • Beantwoorden
  Sarah 28 januari, 2014 at 14:18

  Super tips!! De ritten in de “chicken busses” vergeet ik nooit! Muziek, disco lichten, Jezus/Maria beeldjes, snacks, dieren… Boeiendste busritten ooit! :)

  • Beantwoorden
   Rianne 12 december, 2014 at 11:33

   Wat een leuk artikel! Ik zit met plannen in m’n hoofd om ook door midden-amerika te gaan reizen. Maar doordat ik geen reiservaring heb en dit mijn eerste verre reis word, ik ben 19, zit ik te twijfelen over een groepsreis voor jongeren, heb jij daar ook ervaring mee?

   • Beantwoorden
    Annika 12 december, 2014 at 13:24

    Nee, zelf nooit een groepsreis gedaan. Ik ken alleen het concept van Mambo reizen voor jongeren, maar zelf nooit daar een reis geboekt. Wel stoer dat je zo jong al wilt reizen! Overigens ben ik daar ook wel jongeren tegengekomen van 18/19, als je het alleen aandurft kom je daar ook vast leuke mensen tegen.

    • Beantwoorden
     Rianne 13 december, 2014 at 23:55

     Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat je er nog meer mensen van mijn leeftijd bent tegengekomen :) heb nog een klein vraagje, ik lees namelijk veel over criminaliteit en overvallen. Voelde je je over het algemeen veilig daar of heb je daar nog tips voor?

     • Beantwoorden
      Annika 15 december, 2014 at 18:40

      Ik heb me daar nooit onveilig gevoelt. Tenminste bijna niet. Alleen in de hoofdstad van Honduras, maar dat is ook niet echt een plek waar je wilt zijn voor leuke dingen. Verder heb ik geen vervelende dingen meegemaakt en ben ik niet overvallen. Er kan je natuurlijk altijd wat gebeuren en ik heb daar ook wel verhalen over gehoord, maar als je je verstand gebruikt en niet s nachts alleen over straat gaat, naar afgelegen plekjes gaat of met de opzichtigte dingen rondloopt, komt het wel goed!

  • Beantwoorden
   Maudy 17 december, 2014 at 13:26

   Wat gaaf! Ik wil zelf aankomende zomer naar Costa Rica en Nicaragua. Ik vroeg me af of jij alleen bent gegaan, of met anderen? Zelf wil ik het liefst alleen, maar mijn ouders hebben zo hun twijfels over of dat wel veilig is voor een meisje van 19 alleen…

   • Beantwoorden
    Annika 23 december, 2014 at 22:40

    Hey Maudy, zie hier boven van een andere 19jarige die daar ook heen wil :) Ik ben inderdaad alleen gegaan en daar mensen ontmoet met wie ik periodes samengereisd heb. Ik was zelf 23/24, maar heb wel jongeren van jou leeftijd ontmoet. Of het veilig is.. Ligt ook voor een deel aan jezelf, hoe jij er mee omgaat. Ik heb mezelf nooit onveilig gevoelt en mij is ook niks vervelends overkomen. Goed op je gevoel letten en niets doen wat niet goed voelt.

   • Beantwoorden
    Rianne 23 december, 2014 at 23:06

    Leuk om te lezen dat ik niet de enige 19e jarige ben met dit soort plannen! Ik heb inmiddels een reis geboekt.. Ik ga drie weken backpacken met Kilroy! Je gaat dan samen met leeftijdsgenoten en een gids backpacken! Vind het zelf een fijn idee dat ik er niet alleen voor sta!

    • Beantwoorden
     Annika 24 december, 2014 at 09:35

     Wat leuk Rianne! Welke reis van hen heb je gekozen?

     • Beantwoorden
      Rianne 24 december, 2014 at 18:30

      De reis die ik heb geboekt heet ‘backroads of central america’! Van San José, Costa Rica naar Antigua, Guatemala! Nog tips voor dingen die ik sowieso moet gaan bekijken?

  • Beantwoorden
   Monique 8 januari, 2015 at 19:08

   Leuke site, goede tips! Ik wil graag naar Honduras en Nicaragua op vakantie na de zomer maar ik twijfel nog een beetje. Nergens op internet kan ik vinden of Honduras en Nicaragua dezelfde mooie natuur en mooie dieren heeft als in Costa Rica. Ik wil liever niet naar Costa Rica omdat het een stuk toeristischer is dan de andere twee landen maar als de natuur en de dieren (gifgroene kikkers, luiaards, gekleurde vogels) “minder” mooi zijn dan wordt het misschien toch CR. Aangezien jij verschillende landen in Midden Amerika hebt aangedaan zou ik graag wat advies van jou krijgen!
   Alvast bedankt!

   • Beantwoorden
    Annika 9 januari, 2015 at 07:35

    Hoi monique! ik moet zeggen dat ik over de natuur in die landen wat minder weet, ik durf ook niet te zeggen of het net zo mooi is als Costa Rica. In Honduras heb je la Mosquita, in Nicaragua zou je richting de grens met cr kunnen gaan. Wellicht heb je in de binnenlanden wel die mooie natuur, maar daar heb ik niet veel over gelezen/gehoord. Mocht het ook tegenvallen ben je vanuit Nicaragua vrij makkelijk in cr.

  • Beantwoorden
   isabeau Schutte 13 juni, 2015 at 00:03

   Hee Annika,

   Zou je mij mischien kunnen vertellen hoeveel je moet betalen bij de grensovergangen voor de volgende landen.
   – Quatamala
   – El salvador
   – Honduras
   – Belize

   Alvast bedankt!

   • Beantwoorden
    Annika 14 juni, 2015 at 16:01

    Hoi Isabeau, Die gegevens heb ik helaas niet opgeschreven. Ik weet alleen nog van Nicaragua naar Honduras: 15 dollar.

  • Beantwoorden
   Vince Mulder 18 december, 2015 at 16:15

   Hey Annika, ik ben een backpack reis naar centraal Amerika aan het plannen en heb echt super veel aan alle informatie op je blog! Ik vind het toch lastig in te schatten wat ik per land kwijt ben aan kosten.

   Mijn plan is om van Cancun ( Mexico ) > Guatemala > Honduras > Nicaragua > Costa Rica te reizen. Zitten er veel verschillen in de kosten per land? Zou je kunnen vertellen hoeveel geld je in elk land ongeveer kwijt was per dag?
   En denk je dat 2 maand genoeg is om op mijn gemak deze route te kunnen doen?

   Ik hoop snel iets te horen!

  • Beantwoorden
   Malin 9 januari, 2016 at 23:33

   Onwijs leuk om te lezen!
   Mijn vriend en ik willen deze zomer naar panama, costa rica en nicaragua. Heb je nog tips over het vinden van goedkope vliegtickets? Ze zijn allemaal zo hopeloos duur :(

  • Beantwoorden
   Judith 31 januari, 2017 at 18:20

   Hi Annika,

   Ik heb maar 2,5 weken en ben aan het twijfelen tussen Nicaragua en Guatemala. Welke van de twee zou jij aanraden, qua cultuur, openheid van de locals, authenticiteit, backpackers (oh ja, en natuurlijk voor een klein deel de kosten, haha). :) Thanks alvast!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *